haccp engedély kapcsolat

HACCP Engedély - Gyakran ismételt kérdések


Az étlapot kötelező kitenni a bejárathoz?

Pincéres felszolgálás esetén a vendéglátó egység bejáratához ki kell függeszteni az étlapot.


A vállalkozás indításakor már meg kell legyen a végzettség?

Igen, a 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet szerint előírt végzettség szükséges.


Ha a virslit lefagyasztom, meddig tartható el?

A fagyasztás nem hosszabbítja meg a késztermékek minőségmegőrzési idejét, tehát a gyártó által meghatározott ideig.


A FELIR számot telephelyenként kell megigényelni?

Nem, egy vállalkozásnak egy FELIR azonosítója van, telephelyenként tevékenység azonosítót, létesítmény azonosítót kap az önkormányzatos nyilvántartást követően.


Költözés esetén minden dokumentációt újra el kell készíteni?

Ha nem történt változás a tevékenységben, akkor nem szükséges újraírni a teljes dokumentációt, csak egy felülvizsgálat szükséges.


Milyen bírságolás várható egy lejárt termék esetében?

Tételenként 50.000.- a bírság.


Az üzletnyitáshoz szükséges vízminta?

Abban az esetben, ha az üzlet huzamosabb ideig zárva volt (minimum 3 hónap), vagy ha a vízhálózatot érintő munkálatot végeztek, illetve csőtörés esetén.


Kötelező a HACCP rendszer?

Igen, a 852/2004/EK rendelet és a 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről jogszabályok előírják a HACCP rendszerek kialakítását, üzemeltetését és új engedély kiadásához is szükséges a HACCP dokumentum.


Milyen gyakran kell felülvizsgáltatni a HACCP rendszert?

A rendszert évente javasolt felülvizsgálni, mivel a folyamatosan változó törvényi előírásoknak így tudunk legjobban megfelelni. Ezen kívül ha a technológiában, forgalmazott/ előállított termékek körében következik be változás, akkor ez mind indukálhatja a felülvizsgálatot.


Ki készítheti el a HACCP papírokat?

A HACCP rendszert szakirányú végzettséggel rendelkező készítheti el, minimum HACCP rendszergazda képesítéssel, de a felsőfokú élelmiszeripari végzettség a legelfogadottabb.


Átvehető-e üzemeltető váltáskor a HACCP Kézikönyv?

Igen, amennyiben csak az üzemltető személye lesz új, illetve a tevékenységben minimális változás következik be, akkor az eredeti kézikönyv adoptálható.Ilyenkor csak egy felülvizsgálat szükséges.


Egy egyszerű zöldségesnek is szüksége van HACCP-re?

Igen, az élelmiszerlánc minden szakaszában kötelező az élelmiszerbiztonsági rendszer bevezetése, alkalmazása. Így akár egy italboltnak is szükséges, illetve a kereskedelem, előállítás, vendéglátás, közétkeztetés területén egyaránt.


Szükséges még a minimum vizsga?

Igen, a 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet előírja, hogy minden élelmiszer-válalkozónak gondoskodnia kell a megfelelő higiéniai oktatásról.


Munkavédelmi oktatást ki tarthat?

Munkavédelmi technikus vagy a munkáltató is megtarthatja szakember által összeállított oktatási tematika alapján.


Kémiai kockázatbecslésre miért van szükség?

A veszélyes anyagok és készítményekkel való tevékenység (felhasználás, forgalmazás) esetén kéri az ÁNTSZ ezt az elemzést, ilyen veszélyes készítmény minden olyan tisztítószer amelynek a flakonján megtalálható a veszélyességi szimbólum.


Munkahelyi kockázatelemezés mikor szükséges?

Amennyiben alkalmazottja van, mivel az őt érő kockázatokat a munkavédelmi törvény 54§ szerint értékelni kell.


Éttermeknek Készíteni kell gyártmánylapot?

Nem, gyártmánylapot élelmiszer előállító üzemeknek kell csak készíteni, a vendéglátóipari vállalkozásoknak anyaghányad nyilvántartást kell készíteni, amennyiben a készített adagszám meghaladja a 29 adagot, ennek formai követelményét a 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről 1. sz. mellékltete írja elő.


Hol induljak el egy új étterem nyitásánál?

A helyi önkormányzatnál kell benyújtani a kérelmet kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételéről. Majd a jegyző hivatalból kiértesíti az illetékes szakhatóságokat, akik 30 napon belül kijönnek megnézni az egységet.


Milyen hatóság ellenőrzi az élelmiszeres vállakozókat?

Élelmiszer biztonsági szempontól a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság), közegészségügyi, kémiai biztonsági szempontból az ÁNTSZ, fogyasztóvédelmi szempontból a Fogyasztóvédelmi Hatóság, munkavédelmi szempontból a OMMF.


Milyen végzettség szükséges egy mozgóbüfé üzemeltetéséhez?

A 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szerint Vendéglős, Vendéglátó eladó, Étkezdés, Gyorséttermi eladó, Pincér, illetve rokonszakmának el szokták fogadni a kereskedelmi végzettséget is.


Mikor szükséges vendég WC?

Amennyiben a vendéget ülőhellyel kínálja, akkor 10 főig 1db mosdó elegendő, majd efelett külön férfi, női mosdót kell kialakítani. Ha csak kiadóablakos kiszolgálás van, vagy úgynevezett talponálló kiszolgálás, akkor nem szükséges vendég WC.

HACCP - JOGSZABÁLYI HÁTTÉR


Ezen a linken keresztül érheti el az AKTUÁLIS"Élelmiszer-jogszabályok jegyzéket"

Ezen a linken keresztül érheti el egy KORÁBBI "Élelmiszer-jogszabályok jegyzéket"


Bízzon meg minket! Keressen meg az alábbi elérhetőségeken!

HÍVJON most! 06-20-212-9244 LEVELET írok: info@haccpengedely.hu