haccp engedély kapcsolat

Mit jelent a HACCP rövidítés

haccp engedély certifi
A HACCP egy angol mozaik szó: Hazard Analysis Critical Control Point, magyarra fordítva jelentése: Veszélyelemzés a Kritikus Szabályozási Pontokon.

A HACCP eredetét tekintve a NASA-hoz kapcsolódik, először itt foglalkoztak vele az űrtechnikában, az élelmiszerek biztonságos szállítását hivatott szolgálni az űrben, majd rájöttek, hogy kitűnően alkalmazható az élelmiszerlánc többi területén is.

Így végül egy nemzetközileg elfogadott élelmiszerbiztonsági rendszer lett. Fő célja tehát az élelmiszerbiztonság megőrzése önellenőrzés útján.

A HACCP rendszerrel kapcsolatban sokaknak a rengeteg dokumentáció jut az eszébe, ami részszint igaz részszint megérthető. Ugyanis a napi dokumentáció vezetésével tudjuk a rendszerünket felügyelet alatt tartani, ez a prevenció az alapja, hogy ne következhessen be élelmiszerbiztonságot érintő veszély.

Kinek kötelező a törvények szerint?


Az élelmiszerlánc minden tagjának ki kell építeni, be kell vezetni és működtetni kell a HACCP rendszert. Ezek alapján:

HACCP rendszer kiépítése


A rendszer kialakítása szaktevékenységnek minősül, tehát az internetről letöltött verziók nem elfogadhatók. A rendszernek egységre szabottnak kell lennie, tartalmaznia kell a készítő nevét, végzettségét igazoló bizonyítvány sorszámát.

Minden esetben egy helyszíni konzultációval kezdünk, felmérjük az adott tevékenységet:

Ezek alapján épül fel egy HACCP rendszer.

A személyes találkozó alkalmával helyszíni tanácsadást is végünk, ami kiterjed a kialakítási tanácsokra, szakosítottsági tanácsokra, ellenőrzési tapasztalatokat osztunk meg, ezek az információk mindig hasznosak lehetnek egy újonnan induló élelmiszeres vállalkozásnak.

Kérjen ajánlatot!

haccp engedély kapcsolat

HACCP rendszer felülvizsgálata


A HACCP rendszert évente kell felülvizsgálni. A felülvizsgálatot külső szakember végzi.

Ezen kívül a felülvizsgálatot indukálhatja még:
  • túl régi, elavult rendszer
  • hatóság kötelezte a felülvizsgálatra
  • üzemeltető váltás történt
  • törvényi változás
  • megváltozott a tevékenység, technológia
  • termékekben történő változás
  • az egységet átépítette

A felülvizsgálat során átnézzük az eredeti kézikönyvet, a meglévő napi dokumentációt. A szükséges módosításokat egy kiegészítő jegyzőkönyvben rögzítjük. A felülvizsgálatkor a fő szempont a rendszer egyszerűsítése, könnyebben vezethetőbbé tétele. Ezért ha tudunk, akkor a naplókon módosítunk, egyszerűsítünk.

Az éves felülvizsgálatkor hatósági szemmel nézzük körbe az egységet, így még a hatósági ellenőrzés előtt feltárt hibákat pótolni lehet.

Szakértelmünkről győződjön meg! Kérjen ajánlatot HACCP felülvizsgálatra!


Bízzon meg minket! Keressen meg az alábbi elérhetőségeken!

HÍVJON most! 06-20-212-9244 LEVELET írok: info@haccpengedely.hu